Festynem zdrowej żywności podsumowali projekt
Od września tego roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku realizowano projekt pod hasłem „Profilaktyka otyłości w zakresie diety i aktywności fizycznej”. Dzięki niemu uczniowie klas technikum i zasadniczej szkoły zawodowej nie tylko zyskali przydatną wiedzę, ale także ukształtowali w sobie prozdrowotne zachowania żywieniowe. Wczoraj, 8 grudnia podsumowano ten projekt i podziękowano wszystkim zaangażowanym w jego realizację.
W ramach projektu odbywały się m.in. warsztaty zdrowego przygotowywania potraw i napojów, rozmaite zajęcia sportowe, wycieczki promujące zdrowy styl życia, a także indywidualne, bezpłatne spotkania z dietetykiem oraz spotkania z pracownikami Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku.
Podczas spotkania młodzież mogła jeszcze raz wysłuchać o przyczynach otyłości o których mówiła dr inż. Paulina Nowaczyk z Zakładu Dietetyki Katedry Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a następnie dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Turku Alfred Rajczyk opowiedział wszystkim o projekcie informacyjno-edukacyjnym pod hasłem „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy”, którego celem jest poprawa stanu zdrowia populacji dzieci i młodzieży w Polsce, a bezpośrednio wpłynąć ma na zmniejszenie liczby dzieci i młodzieży zagrożonych otyłością, nadwagą i chorobami dietozależnymi na terenie województwa wielkopolskiego.
Uczestnicy projektu otrzymali w podziękowaniu dyplomy i książki, a na zakończenie przygotowano występy artystyczne.
go
Gracjan Oblizajek dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72