sobota 26 kwietnia 2025

Marii, Marzeny, Ryszarda

reklama

Konkurs Kulinarny "Smaki Europy" w ZST

Konkurs Kulinarny
 

W ramach projektu EPAS i obchodów Dnia Europy 13 uczniów Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w Konkursie Kulinarnym „Smaki Europy”, przygotowując i prezentując online różne potrawy krajów Europy.

Kuchnia europejska jest niezwykle urozmaicona. Zachwyca w niej bogactwo smaków, aromatów i różnorodnych składników wykorzystywanych do przygotowywania dań, począwszy od świeżych, lokalnych warzyw, skończywszy na wymyślnie podawanych owocach morza. To kuchnia niejednorodna, w której znaleźć można zarówno proste potrawy, jak i wieloskładnikowe, trudne w przygotowaniu smakołyki.

reklama

Wśród znakomitych dań cieszących oczy swoim wyglądem pojawiły się potrawy uczniów

z klasy 3FZ:
- kuchnia hiszpańska – „Paella hiszpańska” w wykonaniu Gabrysi Kalinowskiej
- kuchnia francuska – „Ratatuj” w wykonaniu Anny Misiak
- kuchnia irlandzka – „Spaghetti carbonara” w wykonaniu Weroniki Bzdak
- kuchnia włoska – „Pizza” w wykonaniu Nikoli Walczak
- kuchnia polska – „Żurek” w wykonaniu Aleksandry Włodarczyk
- kuchnia grecka –„Musaka” w wykonaniu Laury Szmagaj

oraz uczniów z klasy 2LZ:
- kuchnia niemiecka – „Carrywurst” w wykonaniu Kacpra Bystrzyckiego
- kuchnia węgierska – „Bogracz węgierski” w wykonaniu Julii Gralińskiej
- kuchnia czeska – „Smażony ser z frytkami” w wykonaniu Ismeny Deruckiej
- kuchnia belgijska – „Mule z frytkami” w wykonaniu Weroniki -Dębowskiej
- kuchnia bułgarska – „Sałatka szopska” w wykonaniu Agnieszki Olas
- kuchnia litewska – „Cepeliny litewskie” w wykonaniu Mikołaja Kotońskiego
- kuchnia holenderska – „Zupa z zielonego groszku” w wykonaniu Karoliny Bocian.

W konkursie ocenie podlegały: zachowanie prawidłowych technik kulinarnych, powiązania z kuchnią europejską, kreatywność oraz prezentacja potrawy. Nagrodę główną przyznano Gabrysi Kalinowskiej z klasy 3FZ. Uczniowie, do których skierowany był konkurs mieli okazję do rozwoju swoich zainteresowań kulinarnych i pobudzenia kreatywności w kuchni.

reklama

źródło: ZST Turek

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Podobne artykuły
ZST: Finał Powiatowej Olimpiady Informatycznej...

ZST: Finał Powiatowej Olimpiady Informatycznej 2k25

17 kw.
Nauczyciele ZST szkolili się na Majorce

Nauczyciele ZST szkolili się na Majorce

13 kw.
Edukacyjne drogowskazy dla młodzieży. Targi...

Edukacyjne drogowskazy dla młodzieży. Targi Akademickie 2025 w ZST w...

9 kw.
Szkolne wspomnienia i pokoleniowa bitwa....

Szkolne wspomnienia i pokoleniowa bitwa. Młodzież kontra Dorośli w...

4 kw.
Warsztaty wodorowe w Turku. Uczniowie ZST...

Warsztaty wodorowe w Turku. Uczniowie ZST poznawała przyszłość...

18 mrz.
Zmodernizowana sala gimnastyczna w ZST w Turku...

Zmodernizowana sala gimnastyczna w ZST w Turku oficjalnie otwarta! Nowe...

21 lt.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama