Wielkanocne wypieki w ZSR
Baby, babki i mazurki należą do najbardziej tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Różnorodność składników i technik sporządzania, a przede wszystkim bogata dekoracja stwarzają możliwość wykonania atrakcyjnych wypieków, które oprócz dostarczenia wrażeń smakowych, są ozdobą każdego wielkanocnego stołu.
W Zespole Szkół Rolniczych CKP w Kaczkach Średnich już od początku Wielkiego Tygodnia można było rozkoszować się świąteczną atmosferą. W poniedziałek uczniowie (a było ich dużo z różnych typów techników) wypiekali babki i mazurki, aby we wtorek zaprezentować je w Konkursie na „Atrakcyjne ciasto wielkanocne”. Komisja konkursowa, której przewodniczył dyrektor Sławomir Kosobudzki, miała trudne, aczkolwiek smakowite zadanie.
W kategorii „Babka”: I miejsce - przyznano Marlenie Spychalskiej (kl. IV TŻ) za wykonanie „Babki (nie tylko) sylwestrowej”; II miejsce – Sylwii Nowak i Anecie Piekarskiej z kl. III TAK za „Babkę cytrynową”; III miejsce - Małgorzacie Furman i Magdalenie Żurawskiej z kl. III TAK za babkę „Muśnięcie motyla”.
W kategorii „Mazurek” zwyciężyli: I miejsce – Marlena Lefterov z kl. IV TŻ, która przygotowała „Mazurek z kajmakiem”; II miejsce – Dorota Borowczyk i Sylwia Kubiak (kl. III TŻ) za „Mazurek Os ricos (Na bogato)”.
Wrażenia estetyczne wprowadziły w wiosenny i odświętny nastrój wszystkich podziwiających przepiękne stoły wielkanocne. Przygotowali je uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych w ramach konkursu „Aranżacja stołu wielkanocnego”. W tej rywalizacji wyróżniono stoły przygotowane przez:
Justynę Beczyńską i Monikę Michalak z kl. IV TŻ – I miejsce;
Natalię Kołacińską i Sylwię Matusiak z kl. III TŻ – II miejsce.
Konkurs przygotowały nauczycielki: p.Elżbieta Szewczyk, p.Barbara Ciekot, p.Ewa Kowalska, p.Monika Kędzia.
Materiał prasowy ZSR Kaczki Średnie
Marcin Derucki dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72