Ruszył sezon grzewczy, wzrosło zagrożenie zaczadzeniem i pożarami

W związku z nadejściem sezonu grzewczego i wynikającymi z tego faktu zagrożeniami pożarowymi spowodowanymi zwiększonym użyciem urządzeń grzewczych Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Turku apeluje do społeczeństwa o zwrócenie szczególnej uwagi na zabezpieczenie swoich obejść przed możliwością powstania pożaru.
Przypominamy o zwróceniu uwagi na problem bezpiecznej pożarowo eksploatacji różnego rodzaju grzejników np. elektrycznych czy gazowych, które pozostawione bez dozoru oraz w pobliżu materiałów palnych, takich jak odzież, meble, elementy wystroju wnętrz itp. mogą stać się przyczyną powstania pożaru. Ustawienie grzejników bezpośrednio na podłożu palnym może również doprowadzić do pożaru.
Do częstych przyczyn powstania pożaru należy zaliczyć również zwarcie instalacji elektrycznej spowodowane jej przeciążeniem w wyniku podłączenia dodatkowych urządzeń służących do ogrzewania pomieszczeń.
W sezonie zimowym roku 2014 w wyniku nieprawidłowej eksploatacji lub wad urządzeń ogrzewczych Państwowa Straż Pożarna w Turku zanotowała 15 zdarzeń.
Częstymi przyczynami pożarów jest zły stan techniczny przewodów kominowych, wynikający m.in. z niewłaściwej ich budowy, braku konserwacji oraz nie usuwania zanieczyszczeń, a także składowanie bezpośrednio przy uszkodzonych przewodach kominowych materiałów palnych typu papier, szmaty, drewno itp. Przypominamy, że w obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego (np. drewno, węgiel, miał) należy usuwać zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych – co najmniej raz na 3 miesiące, od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym – co najmniej raz na 6 miesięcy, a od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych – co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej. Natomiast zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych usuwa się, co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowania.
Wraz z rozpoczęciem się okresu grzewczego wzrasta zagrożenie zatrucia tlenkiem węgla (CO), potocznie zwanym czadem. Bardzo często zatrucie tlenkiem węgla nie ma związku z powstaniem pożaru, a wynika jedynie z niewłaściwej eksploatacji budynku i znajdujących się w nich urządzeń i instalacji grzewczych. Tlenek węgla powstaje podczas procesu niepełnego spalania materiałów palnych, które występuje przy niedostatku tlenu w otaczającej atmosferze. Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że tlenek węgla:
jest gazem niewyczuwalnym zmysłami człowieka (bezwonny, bezbarwny i pozbawiony smaku),
blokuje dostęp tlenu do organizmu, poprzez zajmowanie jego miejsca w czerwonych ciałkach krwi, powodując przy długotrwałym narażeniu (w większych dawkach) śmierć przez uduszenie.
Pragniemy zwrócić uwagę na właściwą eksploatację i konserwację pieców centralnego ogrzewania. Przypominamy o zachowaniu właściwych odległości składowania opału od pieca oraz zakazie składowania przy palenisku materiałów łatwopalnych.
Zwracając uwagę na powyższe wskazania oraz stosując się do zaleceń producentów sprzętu grzewczego w celu ich bezpiecznej eksploatacji oraz opierając się na własnej intuicji i rozsądku przyczynimy się do zmniejszenia ryzyka powstania pożaru, a tym samym bezpieczniejsze będzie życie i zdrowie nasze oraz naszych współlokatorów.
Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej, gdzie znajduje się więcej informacji: www.straz.turek.pl.

Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72