Nowe certyfikaty Ziemi Tura dla produktów, rękodzieła i lokalnych tradycji
Na liście certyfikowanych przez Turkowską Unię Rozwoju produktów lokalnych znajdziemy rękodzieło, produkty żywnościowe, usługi noclegowe, gastronomiczne i turystyczne, a także działania kultywujące lokalną tradycję i historię. W miniony piątek lista certyfikowanych produktów powiększyła się o kolejne godne uwagi pozycje lokalnych wytwórców.
„Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” ponownie przystąpiła do certyfikacji produktów lokalnych „Ziemi Tura”, do której zaprosiła lokalnych producentów, rolników, rękodzielników, osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, małe i średnie przedsiębiorstwa oraz organizacje pozarządowe, które działają na obszarze gmin członkowskich Stowarzyszenia tj. Gminy Brudzew, Dobra, Kawęczyn, Kościelec, Malanów, Przykona, Turek, Władysławów oraz członka wspierającego – Miasta Turek.
W piątek 7 lipca 2023 r. zebrała się komisja certyfikująca w składzie: Magdalena Ciołek – prezes Stowarzyszenia „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.”, Sylwester Dzikowski – członek Zarządu Stowarzyszenia „Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R.” oraz znawca regionu w tematyce historia, Bartosz Stachowiak – dyrektor muzeum w Turku, Arleta Jakubowska – znawca regionu w tematyce kulinarnej oraz Michał Sidorowicz – przedstawiciel mediów lokalnych.
W tegorocznym naborze o certyfikat Ziemi Tura zgłoszono 13 wniosków. Komisja przeanalizowała zgłoszone produkty i usługi oraz dokonała oceny wniosków w trzech kategoriach: rękodzieło, produkty oraz działania kultywujące lokalne tradycje i historię obszaru. Na liście znalazły się: Handmade Grabowski Wood – deski drewniane, Piotr Jaros – wyroby z drewna, Turkowska Unia Rozwoju – przetwory, Andrzej Karbowy – ser twarogowy, Dariusz Siemiątkowski – wyroby wędliniarskie, Probiotics, Wykopki u Małgorzaty Zawady w Gąsinie, Kwietne dywany na Boże Ciało w parafii Skęczniew, Skolonicy z Dzierżąznej, Wielkanocny pasztet od KGW Marianki, Zapusty zespół „Razem”, Zespół „Tradycja” i Uloterapia Młodzianów. Wszyscy wnioskodawcy uzyskali pozytywną ocenę i od dziś mogą firmować swoją pracę certyfikatem Ziemi Tura.
W ramach piątkowego certyfikowania wnioskowano także o przedłużenie certyfikacji z 2020 r. Były to m.in. Monika Susło – miody, „Żółty parasol” – przetwory z borówki, żurawiny, herbatka, „Browar Turek” - piwo rzemieślnicze, Stowarzyszenie „Dom” Dobrowska Organizacja Międzypokoleniowa - pierniczki bogumiłki, Piotr Staszak - rzeźba w drewnie, „Pasieka Dziewiątka” Anna i Marcin Bugała, Spółdzielnia socjalna „Powrócisz tu”, Fundacja „Ze smakiem” - warsztaty pieczenia chlebów. Komisja jednomyślnie podjęła decyzję o przydłużeniu certyfikatu wnioskodawcom.
Celem marki „ZIEMIA TURA” jest ukazanie obszaru „Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R.”, tj. gmin członkowskich – Brudzew, Dobra, Kawęczyn, Kościelec, Malanów, Turek, Przykona, Władysławów oraz członka wspierającego – Miasta Turek, jako regionu o walorach społeczno-ekonomicznych i rekreacyjno-turystycznych oraz rozwoju lokalnych producentów/ twórców w zgodzie z tradycją, poszanowaniem środowiska naturalnego oraz których wyroby i usługi odznaczają się wysoką jakością.